Ne z knih, ale z pramenů, kamenů a stromů se učte.

Rohovník obecný

Svatojánský chléb, karob •

Jedná se o rozkladitý strom, nebo též keř, kulturní rostlinu běžně zdomácnělou v oblastech Středomoří, jehož nepukavé plody skrývají v sladké dužině tvrdá semena. Podobné druhy neexistují, má nezaměnitelné listy i plody. Je to oživující prvek ve vyprahlé krajině. Dle prastaré legendy jedl s oblibou plody karobu na svých cestách i svatý Jan Křtitel a dokázal tak přežít i na poušti. A tak se rohovníku začalo říkat Svatojánský chléb. První historické záznamy o karobu přicházejí již ze starého Egypta a Řecka. V luskách obsažená, leskle hnědá semena se také pro svoji konstantní váhu a velikost používala jako obchodní závaží, jednotku váhy, tzv. karát, pro stanovení hmotnosti vzácných drahokamů či kovů. V pozdní době římské vážila mince z ryzího zlata dvacet čtyři těchto semen. Započalo tak měření ryzosti tohoto kovu, kdy 24 karátové zlato je považováno za 100% ryzí. Dle výzkumů přečkala semena karobu i dobu ledovou.

Sama rostlina je darem matky Země lidem. Plody karobu se dají jíst čerstvé (zelené), nebo zpracované (hnědé). Obsahují velké množství bílkovin, fosforu, niklu, železa, magnézia, vápníku a vitamínů A, B, B2, B3, a D. V lusku nalezneme více než patnáct semen obalených cukrovou dužinou. Z oddělených semen se vyrábí rohovníková (karobová) guma používaná jako potravinářské aditivum, známým též pod označením E 410, používaným pro zahuštění či stabilizaci potravinářských výrobků. Ze samotných lusků se pak dělá karobový prášek, který neobsahuje kofein ani alergeny a lze jím zdravě nahradit prášek kakaový. Má též mnohem méně tuku, ale více cukru než kakao. Z karobu lze vyrábět i jiné produkty, čokoládou počínaje, přes mouku, sirupy, alkohol a náhražkami za kávu a vejce konče. I dnes slouží jako krmivo pro dobytek, zejména koně. Sušené plody jsou používané jako dobrota pro domácí mazlíčky.

Stromy rohovníku se dožívají úctyhodného věku. Bylo nám ctí potkat ty hodně staleté a zjišťovat s jejich pomocí, kolik jsme toho z vědění o krajině zapomněli a jak si někdy ten život umíme sami komplikovat. 

Laskavý podzim.                                     

Petr a Vlaďka

 

Rohovník obecný (Ibiza)
Karob
Svatojánský chléb
Sv.Jan Křtitel (dolu i nahoru)
Večerní rozhovor
Chráněný prastarý kus
Otázky a odpovědi
designed by Panavis & Panadela | contents ©2017 Putující | powered by Online Shop Panavis v2.8 & Quick.Cart